8 Kasım 2007 Perşembe

SAĞOLSUN UFUK URAS

Rahmetli Kazım Koyuncu öldüğünde bir söz vermiştim kendi kendime.Başka Kazımların ölmemesi için Karadeniz 'in kararmaması için nükleer santral e sonuna kadar hayırdı.İki hafta önce tasarı kabul edildi farkında bile olamadan.Ogün ne kadar üzgün olduğumu bir ben bilirim.Gelelim bugünkü meseleye.Sonunda Meclisten biri uyandı ve nükleer tepkisini gösterdi.Tasarı geçmişmiş artık umrum değil.Meclisten Nükleer 'e karşı tepki olduğunuda gördüm ya tamamdır benim için.

Gelelim tepkinin sahibine.Bağımsız milletvekili ama DTp'nin desteğiyle Meclis'e giren Ufuk Uras.Gelelim Uras'ın sözlerine umarım bazılarının kulağına küpe olur bu sözler."Uras, TBMM'de düzenlediği basın toplantında, TBMM Genel Kurulunda bugün görüşülen, nükleer santral kurulmasına ilişkin kanunun, toprak, su, hava ve toplumun geleceği hakkında geri dönülemez sonuçlar yaratacak nitelikte olduğunu ileri sürdü. Yasanın, topluma inatla dayatıldığını iddia eden Uras, "Bir kez daha yineliyor ve uyarıyoruz; Nükleer enerji santralleri bir zorunluluk değil, siyasi bir tercihtir ve hiçbir hükümetin, bu tür tercihlerle halkın geleceğini karartmaya, çocuklarımızın yaşamlarıyla oynamaya hakkı yoktur. Enerji alanındaki ihtiyaçların karşılanması, Türkiye'nin mevcut kurulu enerji gücünün doğru değerlendirilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yapılandırılmasıyla mümkündür" diye konuştu.

Nükleer santralde üretilen elektriğin, diğer yöntemlerle üretilenlere göre 2 ile 5 kat pahalı olduğunu, nükleer santral işletmesinin de çok risk taşıdığını ifade eden Ufuk Uras, şöyle devam etti:

"Nükleer santrallerin atık sorunları, hiçbir ülkede çözülememiştir. Nükleer santral kurulum maliyeti, diğer santrallere göre 2 kat pahalıdır. Sökülmesi, kurulması kadar maliyetlidir. Bir nükleer santralin devreye alınması, yaklaşık 10 yıl sürer. Bu santrallerde kullanılan uranyum, doğada çok az miktarda bulunan bir maddedir ve sonsuz değildir. Nükleer santral, hem kaynağı hem de teknolojisiyle tamamen dışa bağımlıdır. Nükleer enerji, nükleer silahların yayılmasına zemin sağlar. Nükleer santralin yapılmak istenmesindeki bir neden de nükleer teknolojiye ve dolayısıyla nükleer silaha sahip olma hevesidir. Nükleer enerji, dünyadaki küresel ısınma olarak da adlandırılan iklim değişikliklerini durduramaz."

Uras, Meclis gündeminde olan yasada, nükleer kaza ihtimali, radyasyon tehlikesi ve risklere dair hiçbir düzenleme yapılmadığını ifade ederek, sadece santrallerin kurulum, işletim, atık ve söküm maliyetlerine dair maddi düzenlemeler yapıldığını söyledi.

Nükleer santralleri yapacak şirketlere hazine arazilerinin ücretsiz tahsis edilmesinin, kamu malının peşkeş çekilmesinden başka bir şey olmadığını ileri süren Uras, santral kuracak şirketlere verilen 15 yıllık alım garantisi ile kamu olanaklarının da nükleer lobi için seferber edildiğini savundu"


İşte benim gibi düşünen biri daha hemde halkın içinden Meclise girmiş biri.Teşekkürler Ufuk Uras halkın içinden biri olduğunu gösterdiğin için tek başınada olas bu konuda mücadele eden biri olarak teşekkür etmek gerektiğini düşünüyorum ve keşke diyorum keşke Mecliste'de Ufuk Uras kadar toplumsal konulara duyarlı vekillerimiz olabilseydi.Nedersiniz daha iyi olmazmıydı...

Hiç yorum yok: